Voorkomen van najagen

Waarschijnlijk is toch ook wel één van de dingen die je niet wilt dat je hond gaat doen, is het najagen van objecten of levende wezens. En er is voor je hond zoveel interessants om na te jagen. Denk bijvoorbeeld aan auto’s, fietsers, wandelaars, joggers, schapen, eenden en ga zo maar verder. Wij, als begeleiders van de hond, zouden graag willen zien dat ze dit juist allemaal negeren, we willen niet dat ze, met alle mogelijke gevolgen van dien, hier achter aan gaan jagen.

Najagen van iets is een beloning voor je hond. Het betekent voor je hond succes, het nagejaagde is verdwenen en het rennen en opjagen geeft je hond een heel lekker gevoel, het is dus zelf belonend. Deze beloning wil je hem dus niet laten vinden.

Niets doen is ontzettend moeilijk! Je weet namelijk nooit wanneer je klaar bent………

En omdat dit niets doen zo ontzettend moeilijk is gaan we het belonen!!!!!!!!!

Dat kun je gaan managen door te gaan zoeken naar die afstand tussen je hond en het object waarop je hond nog niet reageert. Beloon nu ontspannen gedrag, wegkijken van het object of naar jou kijken. Begint je hond te blaffen, springen of trekken aan de lijn, leidt je hond dan rustig weg. En houd de afstand bij de volgende poging nog wat groter. Gaat het juist goed, dan ga je de afstand de volgende keer iets verkleinen. Zo kun je je hond aan veel objecten laten wennen. Je leert je hond dat aandacht voor jou iets op kan leveren en dat hij niets moet met “vreemde” objecten.

Algemene tips:

De meeste honden hebben een jachtinstinct. Om najagen te voorkomen, kun je het jachtinstinct van je hond in zekere mate wel gecontroleerd laten uitvoeren. Je kunt hem vervangende bezigheden aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan apporteerspelletjes, zoekopdrachten of spoorzoeken.

Investeer, zeker in het begin, veel tijd om de aantrekkingskracht van bewegende dingen om te zetten naar het kijken naar jou in verwachting van een beloning.

Houdt er rekening mee, dat als jij zelf als iets ziet in de verte, en je vervolgens de lijn dan al iets steviger gaat vastgrijpen, of je adem in gaat houden of je lichaam schrap gaat zetten, of alle drie tegelijk, je hond dan sterker zal gaan reageren. Beter is dan om zelf de afstand weer te gaan vergroten.

Als je hond begint te staren naar iets of je ziet je hond verstijven, vraag dan bijvoorbeeld met een handtouch om zijn hoofd te draaien en beloon wanneer hij zich begint te ontspannen. Oefen in huis of in de tuin met het lopen van achtjes en wendingen zodat je de hond kunt afwenden op straat van interessante dingen om na te jagen.

Leer je hond om te reageren op “fluister” commando’s. Als je buiten je commando’s “fluistert” zal je hond veel beter op jou moeten letten, anders kan hij zijn beloning wel eens mis lopen.

Zoek uit wat je hond de beste beloning vind. Hoe beter de beloning voor je hond is, hoe gemotiveerder hij zal zijn om die beloning te verkrijgen.